"Dünya Hitit Günü" Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde kutlandı

Hititlerin başkenti Hattuşa Antik Kenti'ne ev sahipliği yapan Çorum'da, 15 Nisan Dünya Hitit Günü, Hitit Üniversitesinde düzenlenen panel, defile ve müzik dinletisi ile kutlandı.

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi ve Vakıf19 işbirliğinde Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılışında konuşan Vakıf19 Başkanı Alper Bilan, Hititlerin baharın müjdecisi olarak "Antahşum Bayramı" adında tören yaptıklarını söyledi.

Vakıf olarak Antahşum Bayramı'ndan yola çıkarak, 15 Nisan'ı "Dünya Hitit Günü" olarak ilan ettiklerini ifade eden Bilan, şunları anlattı:

"Dünya Hitit Günü'nü her yıl kutluyoruz. Bu çerçevede Çorum'da yaşamış, başkenti Hattuşa olan, UNESCO Dünya Mirası ve Dünya Belleği listelerinde yer alan Hitit uygarlığının yaşamını, müziğini, kıyafetlerini ele alarak, farklı toplumlar arasındaki evrensel değerler üzerinden ortak noktalar bulmak, barışın hakim olduğu bir dünyada kardeşçe yaşayabilmek için medeniyet yolculuğuna çıktık."

Dünya Hitit Günü etkinliklerinin her yıl Ankara'da yapıldığını, bu yıl Çorum'da da etkinlikler düzenlemek istediklerini belirten Bilan, "Hitit uygarlığı Çorum'da olsa da aslında ülkemizin bir zenginliği. Biz Çorum'u tanıtmak istiyorsak bu altın bileziğe mutlaka sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Işık da üniversite olarak Çorum'daki Hititlerin önemli şehirleri Hattuşa ve Şapinuva antik kentleri ile Niğde'deki Porsuk Höyük'te bilimsel kazı çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Kazılarda elde edilen bilgi ve bulguları 8 Mayıs'ta düzenleyecekleri Kazı ve Yüzey Araştırmaları Paneli ile kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Işık, 13. Uluslararası Hititoloji Kongresi'nin de 2026 yılının Eylül ayında Çorum'da yapılacağını kaydetti.

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise Çorum'un çok kıymetli bir hazinenin üzerinde oturduğuna dikkati çekerek, "Ancak Çorumlular olarak hazinenin farkında değiliz. Hititler hukuktan sanata, kültürden ticarete her alanda çağın ilerisinde bir topluluk. Biz bir payitahtın, bir başkentin üzerindeyiz. Sıradan bir devlet değil, bir imparatorluk başkentinin merkezindeyiz." diye konuştu.

Çorum Valisi Ali Çalgan, yaptığı konuşmada, Çorum'un binlerce yıllık tarihiyle kültür ve medeniyetin başkenti olduğunu belirtti.

Çorum'daki tarihi eserlerin, müzenin, ören yerlerinin daha çok kişi tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini belirten Çalgan, "Bu anlamda üniversitemizin, sivil toplum örgütlerimizin, yerel yönetimlerimizin, mülki idarenin yapacağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Memnuniyetle ifade edeyim, üniversitemizin bu konudaki çalışmaları üst düzeyde. Bunları inşallah artırarak devam ettirecekler." dedi.

Konuşmaların ardından Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ve Dr. Öğretim Üyesi Eric Luc Jean, ‘Siyasi ve Kültürel Tarihiyle Hititler’ konulu panelde Hitit tarihi hakkında sunum yaptı. 

Panelin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri, Hitit kıyafetleri defilesinde sahneye çıktı. Programda ayrıca Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden akademisyenler de müzik dinletisi sundu.

Programa, Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, İl Jandarma Komutanı Albay Naim Çetinkaya, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.



HIZLI ERİŞİM